Wie zijn wij?
Wij zijn een club betrokken inwoners van de gemeente Venray en zijn trots op onze gemeente. We werken met een projectteam van 6 vrijwilligers om deze dag te organiseren. Daarnaast is een flinke groep vrijwlligers, ambassadeurs en sponsoren actief om de BurgerTop Venray mogelijk te maken. Lees meer over de stichting, het projectteam en onze ambassadeurs.

Waarom een BurgerTop in de gemeente Venray?
Een BurgerTop is een bijeenkomst om nieuwe ideeën te bedenken voor en door de samenleving van een stad of een gemeente. Ideeën die ontstaan door gesprekken met elkaar te voeren over wat er goed gaat, wat er beter kan, waar je trots op bent of waar kansen liggen. Samen bepalen wij wat we belangrijk vinden voor onze gemeente.

Beslissingen laten we vooral over aan de gemeenteraad die daarvoor verkozen zijn, want zo hebben we dat geregeld met elkaar. Toch geloven wij dat we ook onderling met elkaar het gesprek moeten blijven voeren over wat WIJ, de inwoners van de gemeente, belangrijk vinden voor onze gemeenschap. Dit gesprek hoeft niet voorbestemd te zijn aan de gemeenteraad alleen.

Momenteel zie je door heel Nederland de roep om inwoners meer inspraak, zeggenschap en ruimte te geven om mee te praten over beslissingen die genomen worden. Dit is een proces wat niet vanzelf gaat. We moeten daarin met elkaar durven te experimenteren, durven te luisteren naar inwoners en hun zorgen of bijdrage serieus nemen.

Daarom organiseerden wij op 28 januari 2017 een BurgerTop in de gemeente Venray. Een bijeenkomst op één dag waar meer dan 100 inwoners uit de gemeente met elkaar het gesprek voerden. Op deze dag waren we niet gebonden aan verkiezingsprogramma’s of politieke afspraken, maar juist aan wat ons bindt: de gemeente Venray als geheel voor nu en in de toekomst.

Wat gebeurt er na de BurgerTop?
Omdat de deelnemers hun stem kunnen uitbrengen op alle initiatieven bepalen zij uiteindelijk de TOP 10 van Venray! Om deze TOP 10 van initiatieven te realiseren worden er werkgroepen gevormd. Mensen die willen meedoen aan een werkgroep kunnen zich daar na de bekendmaking van de TOP 10 voor aanmelden. Ook inwoners van Venray die niet hebben deelgenomen aan de BurgerTop kunnen zich aanmelden voor het realiseren van één van de initiatieven. De inschrijving hiervoor zal via de website verlopen.

Het organiseren van de BurgerTop op 28 januari 2017 is stap één, maar de stap erna is minstens zo belangrijk. Daarom werd aan het einde van de dag iedereen uitgenodigd om weer samen te komen op de eerste vervolgbijeenkomst. Deze bijeenkomst heeft op 18 februari plaatsgevonden en de werkgroepen hebben deze dag mooie eerste stappen gezet. Lees hier meer over het vervolgbijeenkomsten van BurgerTop Venray.