Om tot waardevolle en vruchtbare initiatieven te komen, wordt er binnen één dag een gevarieerd proces van co-creatie doorlopen. In meerdere gespreksronden en met verschillende gesprekspartners – deelnemers ontmoeten elkaar in grotere en kleinere groepen - ontstaan bijzondere initiatieven.

Het waarom van de BurgerTop wordt in het volgende filmpje mooi weergegeven.




In de ochtend bepalen we samen de agenda van de middag. In drie ronden wordt besloten wat de deelnemers belangrijk vinden voor de Venrayse samenleving, maar vooral wat er nodig is voor een mooiere, betere en sterkere gemeente. Hieruit ontstaan de thema’s voor het middagprogramma. Na een gezamenlijke lunch vervolgen we met dialoogsessies. Er worden ideeën uitgewisseld, maar zeker ook uitgewerkt. Aan het einde van het middagprogramma ligt er per tafel een initiatief klaar waar op gestemd wordt door de deelnemers. De tien initiatieven met de meeste stemmen vormen samen de TOP 10 van de gemeente Venray!

Wat gebeurt er met die TOP 10?
Deze krijgt vervolg. Als de TOP 10 aan het einde van de dag bekend is, mag iedereen die zich verbonden voelt met één van de initiatieven zich aanmelden om dit initiatief te helpen realiseren. Samen met een groep facilitators vanuit de BurgerTop Venray worden deze initiatieven door een werkgroep naar een hoger niveau getild en gerealiseerd. De vervolgdatum hebben wij al gepland: 18 februari 2017.

Wat kunnen dit voor initiatieven zijn?
Op verschillende plekken in het land zijn eerder BurgerToppen of G1000’s georganiseerd. Hieronder staat een aantal voorbeelden van succesvolle initiatieven die uit deze dagen zijn voortgekomen.

Amersfoort 2014:
In Amersfoort werd het initiatief om lokale Wijkburgertoppen te organiseren opgepakt en gerealiseerd. Hierbij werden in wijken inwoners bij elkaar gebracht om hun wijk beter te maken. Er zijn verschillende bijeenkomsten gehouden om meer saamhorigheid en energie in  wijken te realiseren.

Groningen 2015:

In Groningen werd het initiatief ontwikkeld om een BuurtApp te ontwikkelen voor inwoners met gedeelde interesses. Op deze manier konden nieuwe verbindingen gemaakt worden. In de terugblik een jaar later blijkt dat zij hard aan het werk zijn om samen te werken met bestaande apps of zelf een app te ontwikkelen om dit te realiseren. Het initiatief is in uitvoering.

Den Haag 2015:

In Den Haag werd een DeBatmobiel ontwikkeld. Dit idee is uitgevoerd en in verschillende straten van Den Haag staat een mobiele kar met bankjes. Hier kunnen inwoners van de straat met elkaar in contact komen, met elkaar bespreken hoe hun straat er mooier uit kan zien en deze ideeën zelf tot uitvoering brengen.

Nijmegen 2016:

In Nijmegen is een taalcafé opgestart in september 2016. In dit café kan iedereen die Nederlands wil leren twee keer per maand aansluiten in de bibliotheek in Nijmegen. Dit initiatief werd enthousiast ontvangen en is dus in het vervolgtraject succesvol gerealiseerd.

Eindhoven 2016:

In Eindhoven kwam het initiatief naar voren dat samenhangt met al het groen in de gemeente. Hier is een bijeenkomst gepland om bijvoorbeeld ouderen te helpen met meer groen in hun tuin te realiseren en deze mogelijk samen te onderhouden, als samenleving. De volgende bijeenkomst is  gepland en dit is dus nog in volle uitvoering.

Op diverse plaatsen in Nederland heeft een BurgerTop bijgedragen aan het in beweging brengen van initiatieven in de lokale samenleving. Ze dragen bij aan saamhorigheid, betrokkenheid en het gevoel van ‘wij kunnen dit zelf’.

Meld je aan voor de BurgerTop Venray om samen initiatieven te realiseren binnen onze gemeente!